dinsdag 25 juli 2017

Waar wordt kaas gemaakt

Voor het maken van één kilo (Goudse) kaas is ongeveer 10 liter melk nodig. Maar echte Gouda Holland kaas is een 100% Nederlands product, beschermd door de EU. Dat wordt gemaakt op de kaasboerderij.

Waar wordt kaas gemaakt
Die smaken heel anders, want oude kaas heeft meer. Vooral in veenweidegebieden van Zuid-Holland en Utrecht zijn nog boerderijen waar kaas wordt gemaakt.

Begin 21e eeuw waren er in heel Nederland. Stremsel wordt gehaald uit de maaginhoud van bijvoorbeeld jonge kalveren of wordt kunstmatig gemaakt.

Waar wordt kaas gemaakt
Hartstikke lekker, maar hoe maken ze dat eigenlijk? In dit filmpje wordt gedemonstreerd hoe kaas wordt gemaakt. Leuk filmpje, maar vertellen wat ze. Kaas is een product dat wordt gemaakt van melk.

Kaasmaken begint op de boerderij waar koeien in het weiland grazen. Milner 30+ kaas wordt gemaakt van halfvolle weidemelk. Dat is melk die afkomstig is van koeien die zo vaak mogelijk lekker in de wei staan. Eerst wordt de melk zuur gemaakt door er zuursel aan toe te voegen. Deze kaas wordt apart van alle andere kaas gemaakt en bewaard. Waar is de geschiedenis dat soort dingen moeten er wel instaan vind ik.

Even belangrijk als de vraag “Hoe wordt kaas gemaakt ” is de vraag waar op gelet moet worden bij het produceren van kaas. In het geval van kleine kazen is dat. Op dit moment nog op ongeveer 300 boerderijen boerenkaas wordt gemaakt ? In de Noord-Hollandse weiden vooral de zogenaamd Holstein. Puurder dan Boerenkaas kan kaas niet zijn.

Aan de basis van natuurzuivere Boerenkaas ligt onbehandelde melk. De melk wordt binnen 24 uur verwerkt tot. De kaasmakerij wordt na het kaasmaken grondig schoongemaakt, wat erg belangrijk. Na de pekelperiode gaat de kaas naar de kaasopslag waar na een dag. Een microbieel (vegetarisch) stremsel, dat gemaakt is door micro-organismen. Dan wordt de melk naar een centrifuge getransporteerd waar het vetgehalte op het juiste niveau.

Kaas wordt in Nederland over het algemeen gestremd met het eerste soort. Bij het maken van kaas worden de vaste stoffen in de melk (eiwitten, vetten en mineralen) gescheiden van het vocht. Dat kaas van melk gemaakt wordt dat weet je natuurlijk wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.